רשב"א - הרב שלמה בן אברהם אבן אדרת וחידושים על הש''ס

רשב"א - הרב שלמה בן אברהם אבן אדרת וחידושים על הש''ס

רבי שלמה בן אברהם אדרת - רשב"א, (נולד ב-1235, ברצלונה, ספרד - נפטר ב-1310, ברצלונה). היה תלמידו של הרמב"ן (נחמנידס), ושל רבי יונה גרונדי. רשב"א התפרסם כפרשן המוביל של תלמוד הגדול, ו מסביר שאלות רבות על נקודות ההלכה היהודית זרמו אליו ללא הרף מקהילות יהודיות שונות באירופה, אפריקה ואסיה. אלפי 'תגובות' אלה נשמרו ופורסמו. לשאלות ותשובות אלו העוסקות בשלבים שונים של החיים היהודיים יש עניין היסטורי רב, שכן הן נותנות תמונה ברורה והבנה טובה יותר של החיים היהודיים לפני שבע מאות שנה. מוביל התלמוד, נתן מגוון הסברים ופירושים, קיבל פניות רבות על ההלכה היהודית מכל רחבי אירופה, ועדיין נותרו למעלה מ-3,000 תשובותיו בענייני הלכה ופירושים לגמרא ולתורה. מלבד מתן נתונים תרבותיים על זמנו של שלמה בן אברהם בן אדרת, תשובתו השפיעה רבות על התפתחותם המאוחרת של קודים סמכותיים של ההלכה היהודית, כגון השולחן ערוך של המקודד יוסף קארו (1488–1575). כתביו הרבים האחרים של שלמה בן אברהם בן אדרת כוללים פירושים על התלמוד ופולמוסים המגינים
עליו מפני התקפות של לא-יהודים.
רשב"א כידוע בעל ידע רב בפילוסופיה באותם זמנים, אך הוא לא היה בעד לימוד מוקדם של מקצועות אלו. הוא האמין בתוקף שרק לאחר היכרות מעמיקה בתורה ובגמרא וכן הכנה מדוקדקת במסורת ובהלכה, מומלץ להעמיק בתורות פילוסופיות. כך קרה שבאותם זמנים התפתו צעירים יהודים רבים למדו ספרים ותורות פילוסופיות שונות, ובעקבות כך הוליכו אותם שולל, כי לא היו מוכנים ללימוד כזה. וכך כאשר פנו השלטונות הרבניים של צרפת אל הרשב"א שיסייע להם להילחם בנטיות הכפירה שהחלו לחדור לבתים ולבתי ספר יהודיים, מיד נחלץ הרשב"א לעזרתם. בטקס שבו השתתפו שני בניו, הרבנים יצחק ויהודה, תלמידיו, ראשי קהילת ברצלונה והתקהלות גדולה של יהודים, הכריז הרב על איסור חמור על לימוד ספרי פילוסופיה לפני גיל 25, וכן אז רק לאחר שנרכשה ידע מעמיק בתלמוד.
בתקופת חייו האחרונה הסתבך רשב"א במריבה בין חסידי הרמב"ם היהודי מימי הביניים לבין חברי תנועה שמרנית ואנטי-רציונליסטית בראשות קנאי המכונה אסטרוק מלונאל, שסבר שחסידי הרמב"ם מערערים את אמונה יהודית. על ידי, למשל, פרשנות אלגורית של התנ"ך. אסטרוק הוא שהניע את רשב"א להוציא את גזירתו המפורסמת נגד לימודי הפילוסופיה והמדעים. למרות שהאיסור עצמו לא הביא לסיום מחקרים כאלה, הוא עורר מחלוקת קשה בין יהודי ספרד ודרום צרפת שנמשכה גם בשנות הרשב"א האחרונות.

 חידושים - חידושי הרשב"א על ​​הש"ס - (פירושים) על התלמוד הבבלי: הרשב"א חיבר עדכונים לחיבורים רבים בתלמוד. גם על מסכת מנחות מסדר קדשים יש ספר עדכוני הרשב"א על ​​מסכת מנחות, למרות שההנחה שהרשב"א הוא מחבר הספר שנויה במחלוקת.
Retour au blog

Laisser un commentaire